De Dietrich
De Dietrich


Belgia - Miejska rezydencja

Mówi się, że nie można osiągnąć idealnej równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym. Życie w centrum ruchliwego miasta takiego jak Kortrijk w Belgii może nie wydawać się zbyt sielankowe, ale łatwy dostęp do publicznego parkingu i związane z tym udogodnienia zmieniają to miejsce w idealną lokalizację dla gabinetu dentystycznego.


Połączenie domu i biura na tej samej powierzchni nie jest zadaniem łatwym. Dlatego kiedy właściciel - dentysta znalazł ten historyczny budynek był pełen entuzjazmu - przestrzeń była na tyle duża, że można ją było podzielić na kilka różnych stref mogących zaspokoić jego osobiste i zawodowe potrzeby.


"Aby pogodzić życie rodzinne z moja pracą musieliśmy poszukać domu który pozwoliłby na ich niezależne, harmonijne istnienie" mówią właściciele. "Bardzo ważne było dla nas, aby był to przytulny dom, zapewniający jednocześnie wystarczająco dużo obszernych pomieszczeń dla trójki naszych dzieci oraz ich przyjaciół."


Według właścicieli, pierwotnie dom ten, był w roku 1922 typową rezydencją. Pamiętając o jego bogatej historii i charakterze chcieli jednak w jego wnętrzach zastosować współczesne elementy. Wynik? Sprytne połączenie starego z nowym. Na zewnątrz, rezydencja przepełniona jest urokiem dawnego świata, ale jej wnętrza to całkowite jego zaprzeczenie.


Klinika, która ciągnie się jak szklany tunel wzdłuż lewej strony budynku wprost do znajdującego się za nim ogrodu, wyróżnia się wyrazistym, nowoczesnym designem i szeregiem udogodnień. Całkowicie zamknięta w szkle, choć wydaje się połączona z budynkiem jest od niego wyraźnie oddzielona. Szklane panele, o które szczególnie zabiegali właściciele, pozwalają na naturalne doświetlenie wnętrza kliniki. Wyjątkową i odświeżającą opcją, zwłaszcza przy dobrej pogodzie, jest możliwość ich otwierania.


Potrzebę naturalnego światła i otwartych przestrzeni wyrażoną przez właścicieli zaspakaja również otwarta kuchnia, która specjalnie w tym celu została przedłużona w kierunku tylnego ogrodu. Wykorzystując "surowy wysoki sufit" w tylnej części domu architekci wraz z zespołem Emmanuel Fraye, przekształcili ten obszar w rozległą kuchnię, spełniającą również rolę jadalni, która w naturalny sposób otwiera się na bujną zieleń ogrodu. Otwarta koncepcja wspólnych pomieszczeń, promienie słoneczne wpadające do kuchni poprzez dużą kopułę i otwarty taras części jadalnej, umożliwiają rodzinie swobodne poruszanie się. "Nasza rodzina spędza dużo czasu razem w kuchni" wyjaśniają właściciele. "Możemy wspólnie spożywać wszystkie nasze posiłki i cieszyć się przestronnością tego miejsca".


Oprócz płynnego połączenia z otwartym tarasem jadalni, kuchnia łączy się również z salonem. Klasyczny i gustowny wystrój tego pomieszczenia łagodzi przejście od współczesnego wnętrza kuchni do zdobniczego stylu architektury rezydencji.


Zachowanie oryginalnego stylu z lat dwudziestych i zintegrowanie z nim, zgodnie z zamierzeniami właścicieli, nowoczesnego wyposażenia, stanowiło dla nich jedno z największych wyzwań. Jedną ze strategii było zastosowanie klasycznych materiałów i neutralnej palety kolorów - wykończenia w bieli, brązach i szkle wykorzystano obficie w całym domu, uzyskując wrażenie nowoczesności połączonej z przytulnością.


W kuchni właściciele zdecydowali się na łagodną, białą tonację a masywny blat z drewna teakowego wyróżnia się w całym pomieszczeniu. Wyposażenie kuchni, o jakim myśleli, musiało komponować się z wyjątkową mieszanką starej architektury i nowoczesnego wykończenia. Odkryli, że materiały i paleta barw używana przez De Dietrich spełniają to zadanie idealnie.


"Dodatkowym akcentem jest kompaktowy design urządzeń AGD a kontrast ze szklanymi drzwiami czyni go jeszcze bardziej wyraźnym" wyjaśniają właściciele, zapaleni kucharze i gospodarze, dodając, że sprzęt AGD De Dietrich zainstalowany w kuchni nadaje się zarówno do codziennego gotowania jak i do urządzania przyjęć. "Piekarnik parowy nadaje się idealnie do pitraszenia zdrowej żywności dla naszej rodziny a piekarnik ICS Colour Matrix jest tak prosty w obsłudze, że nawet nasze dzieci go uwielbiają!" mówi zachwycona para. "Kiedy używamy pirolizy do jego czyszczenia zewnętrzna strona drzwi pozostaje chłodna a to zapewnia naszym dzieciom bezpieczeństwo".

20090729042914

20090729042940

20090729042951